BROADWAY BOOGIE- WOOGIE / 2013


"BROADWAY BOOGIE- WOOGIE", ACADEMIA MODERNA, Zagreb, Hrvatska





novinski papir obojan crno, konopac, OSB ploča
260 x 260 x 100 cm (dio 1, papir)
260 x 100 x 70 cm (dio 2, papir)



Sa stropa prostorije, ovješene o tanke crne konopčiće, vise dvije polovice makete njujorškog Empire State Buildinga. Maketa je izrađena od kaširanog novinskog papira koji je s obje strane premazan crnom bojom. Iz velikih listova papira izrezivani su pojedinačni segmenti fasade. Na svakom su segmentu potom izrezani prozorski otvori.

Proces izrade rada jednako je važan koliko i njegov krajnji izgled. Konstruiranje, odnosno stvaranje materijala od kojega je rad izrađen (lijepljenje pojedinačnih listova, bojanje kaširanog papira) prethodi dekonstrukciji arhitektonske cijeline (razlaganje fasade na plohe, izrezivanje otvora, "piljenje" zgrade na pola). Izrađeni dijelovi na kraju se opet sklapaju u cjelinu koja formom asocira na izvorni model. Ikona, simbol moći, napretka, civilizacijskog iskoraka… doveden je do apsurda.

Naziv rada, Broadway Boogie-Woogie, referira se na drugu ikonu, poznatu sliku Pieta Mondriana iz njegove njujorške faze. Kolorističku razigranost ovdje je zamijenila monokromnost/monolitnost crne boje.

Stvaranje i poništavanje, konstrukcija i dekonstrukcija, biti – ne biti, sadržaj i forma… u ovome radu kontinuirano izmjenjuju mjesta, propitujući, između ostaloga, filozofske aspekte i značenja tih pojmova.






MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI, Zagreb, Hrvatska